Theosofie en architectuur


In de wereld van de theosofie waren in het eerste kwart van de 20e eeuw opvallend veel architecten en kunstenaars actief. Enkele namen: Mondriaan, Kandinsky, Jan Toorop, Karel de Bazel en Jan Lauweriks. Men was overtuigd van een hogere onzichtbare scheppende macht. Theosofische architecten ontwikkelden daarom allerlei maatsystemen die vaak leidden tot zeer verrassende resultaten. Het best bewaarde geheim uit de architectuurgeschiedenis.

College 1 Docent Hans de Man
In dit college wordt ingegaan op het ontstaan van de theosofie en de redenen waarom vooral kunstenaars en architecten tot deze nieuwe stroming werden aangetrokken. Belangrijke impuls voor de architectuur kwam van het drietal Jan Mathieu Lauweriks, Karel de Bazel en Herman Walenkamp, deze (oud) medewerkers van Pierre Cuypers introduceerden op de theosofie gebaseerde maatsystemen en wisten zelfs bekende architecten als Hendrik Berlage, J.J.P. Oud, Peter Behrens en Le Corbusier te inspireren. Uiteraard wordt ook ingegaan op de rol van Rudolf Steiner en zijn invloed op Nederlandse architecten als Jan Buys en Alberts en Van Huut.

College 2 Docent Siem van Eeten
In dit college wordt ingegaan op de door de theosofen verwachte komst van de nieuwe wereldleraar in de persoon van Jiddu Krishnamurti op het landgoed Eerde bij Ommen.  In de jaren twintig en dertig werden hier de zogenaamde Sterkampen gehouden waar duizenden vanuit de hele wereld samenkwamen. Ommen werd zo jarenlang het Nieuwe Geestelijk Wereldcentrum. Het waren beslist niet de eersten de besten die kampen organiseerden: ook de gebroeders Van der Leeuw (eigenaren Van Nelle fabriek) en P.M. Cochius (directeur van Glasfabriek Leerdam) waren van de partij. Het wereldberoemde architectenbureau Brinkman Van der Vlugt ontwierp het kamp en bouwde hier zelfs een heus onderkomen voor de nieuwe wereldleraar.

Excursie Landgoed Eerde zaterdag 
Op het landgoed is nog van alles te zien dat verwijst naar de tijd van de Sterkampen. Siem en Hans leiden je rond door het prachtige natuurgebied rond kasteel Eerde en laten de geschiedenis herleven. Een absolute eye-opener!

Hans de Man (1965) studeerde architectuurgeschiedenis en was als docent 12 jaar verbonden aan ArtEZ Academie van Bouwkunst.  Hans heeft vele honderden lezingen en cursussen gegeven voor o.a.  HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Siem van Eeten (1942) studeerde Frans en Geschiedenis MO-A en richt zich als auteur en onderzoeker met name op de geschiedenis van de familie Van Pallandt van Eerde en het landgoed Eerde. Daarnaast verzorgt hij presentaties rondom Krishnamurti, de Sterkampen en Eerde.
Recente publicaties: Andries van Pallandt van Eerde. Belevenissen van een 19e eeuwse klokkenluider (uitg. WalburgPers, 2015)
Krishnamurti in Ommen. Wandelen langs vergeten paden (uitg. Synthese, 2019).

Kijk HIER recent interview van Annemiek Schrijver met Siem van Eeten


MEPPEL, Schouwburg Ogterop
Zuideinde 70, 7941 GK MEPPEL (gratis parkeren na 18.00 uur)

  • Colleges maandagavond 12 en 19 april 2021 
  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • Excursie zaterdag 24 april 2021
  • Prijs: 70 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail, entree bezoekerscentrum en kop koffie/thee met cake voor de wandeling)
  • Prijs: 50 euro voor cursisten die alleen de colleges willen volgen

Presentatie met HD-beamer

Aanmelden collegereeks Theosofie 
Velden met een * zijn verplichte velden.
Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

 

Naam* E-mail*
Woonplaats*

Locatie Assen
Buurtcentrum De Schulp
Buizerdstraat 10,
9404 BB ASSEN (gratis parkeren)

Locatie Groningen
Doopsgezinde kerk
Oude Boteringestraat 33,
9712 GD Groningen

Locatie Zwolle
Oosterkerk
Bagijnesingel 17A 
8021 AC ZWOLLE

Locatie Meppel (avond)
Kruiskerk
Thorbeckelaan 73,
7942 CM Meppel (gratis parkeren)

Locatie Meppel 
Buurtcentrum De Poele
Groen van Prinstererstraat 1A
7942CW MEPPEL (gratis parkeren)

Locatie Emmeloord 
Harmen Visserplein 2
8302 BW Emmeloord (gratis parkeren)