Collegereeks Amsterdamse school

Het is inmiddels al meer dan honderd jaar geleden dat er voor het eerst werd gesproken van de Amsterdamse school.  Deze expressieve stroming in de architectuur en vormgeving, die ook buiten onze hoofdstad furore maakte, is momenteel populairder dan ooit.

In deze driedelige serie gaan we uitvoerig in op de achtergronden en inspiratiebronnen, waardoor dit fenomeen in een bredere context wordt geplaatst. We behandelen vergeten voorgangers zoals Willem Kromhout (architect American Hotel) en zijn hang naar oosterse culturen. We gaan ook in op andere inspiratiebronnen van de Amsterdamse school, zoals bijvoorbeeld de prentenboeken van bioloog Ernst Haeckel en de reizen die Amsterdamse school architecten zelf maakten. Een ander vaak vergeten aspect is de opkomst van de theosofie in de kunst en architectuur. Bijna alle belangrijke Amsterdamse school architecten waren in meer of mindere mate met het theosofievirus besmet. Daarnaast gaan we in op de belangrijke rol van architect Ed Cuypers (de neef van Pierre). Hoe was het mogelijk dat nagenoeg alle topmensen van de Amsterdamse school van zijn bureau kwamen? De cursus staat uiteraard uitvoerig stil bij de bekende werken als Het scheepvaarthuis en de sociale woningbouw, maar behandelt ook minder voor de hand liggende onderwerpen zoals de rol van Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Kropholler en het werk van lokale bouwmeesters zoals de Groningse stadsarchitect Siebe Jan Bouma.

Programma

1. De opkomst van de Amsterdamse school
2. Paleizen voor de arbeiders; de woongebouwen van de Amsterdamse school
3. De Amsterdamse school buiten de hoofdstad


Docent Hans de Man (1965) studeerde architectuurgeschiedenis aan de RUG in Groningen en was als docent 12 jaar verbonden aan ArtEZ Academie van Bouwkunst.  Hans heeft vele honderden colleges en cursussen gegeven voor o.a.  HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Kunstcolleges.nl

Locatie Cultuurbedrijf Visserplein 2 EMMELOORD GEANNULEERD

  • woensdagmiddag  14, 21 en 28 september 2022
  • Tijd: 13.30 – 15.30 uur 
  • Prijs: 65 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)

Presentatie met HD-beamer!
Voor vragen kun je een mailtje sturen naar Hans de Man

AANMELDEN VOOR COLLEGEREEKS
    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.