Collegereeks Kopenhagen

6h 30m

Over de cursus

Hoewel er al eerder menselijke activiteiten waren, wordt er in de regel vanuit gegaan dat Kopenhagen in de twaalfde eeuw is gesticht. In 1167 bouwde bisschop Absalon een burcht op het kleine eilandje Slotsholmen, de plek waar zich nu de Christiansborg bevindt. De naam van deze prachtige hoofdstad Kopenhagen komt van Købmandshavn wat koopmanshaven betekent. Er is nog steeds veel te zien uit het roemrijke verleden, maar daarnaast is de Deense hoofdstad ook een van de hipste steden als het gaat om moderne architectuur. Het is juist die combinatie die Kopenhagen zo aantrekkelijk maakt.

Architectuurhistoricus Hans de Man geeft in zes videocolleges een prachtig overzicht van de ontwikkeling van Kopenhagen door de eeuwen heen. Van de Vikingtijd tot de laatste ontwikkelingen aan de hand van schitterend en zelden vertoond beeldmateriaal uit het Stadsarchief van Kopenhagen.

Net als in Nederland is de 17e eeuw bepalend geweest voor Kopenhagen. Onder Koning Christiaan IV startte een complete transformatie van de Deense hoofdstad waarbij ontwikkelingen in De Nederlanden als inspiratiebron dienden. Hiervan is nog veel terug te zien zoals De Beurs van Kopenhagen en het koninklijk buitenverblijf Rosenborg die beide in de Hollandse renaissancestijl zijn opgetrokken. Maar ook de plannen voor Christianshaven hadden verdacht veel weg van de uitbreidingen van Amsterdam. Christiaans opvolgers drukten duidelijk weer een andere stempel op de stad. Grote lanen en pleinen werden ontwikkeld die in schril contrast stonden met de middeleeuwse stad. Door de vele oorlogen en stadsbranden is de architectuur van Kopenhagen in de loop van de tijd aanzienlijk gewijzigd. Het oude stratenplan is echter nog grotendeels intact en dat maakt Kopenhagen een geweldige stad om te verblijven. In deze collegereeks zoomen we in op de ontwikkeling van het culturele leven in de stad tot en met het ontstaan van de hippie-enclave Christiania.

Er is ruimschoots aandacht voor de indrukwekkende musea in de regio Kopenhagen zoals het Statens Museum, de Carlsberg Glyptotek, ARKEN en natuurlijk het geliefde Louisiana Museum in Humlebæk. De laatste decennia profileert Kopenhagen zich steeds meer als het Mekka van de hedendaagse architectuur en design met Bjarke Ingels, de tovenaarsleerling van Rem Koolhaas, als stralend middelpunt.

Onderdelen van de cursus

9 Lessen6h 30m

Kopenhagen

College 1a Middeleeuws Kopenhagen1:09:47
College 1b De droom van Christiaan IV00:53:18
College 2a Kopenhagen in de 18e eeuw1:00:46
College 2b Kopenhagen en de industriële revolutie1:07:02
College 3a Kopenhagen rond 19001:05:29
College 3b Het moderne Kopenhagen1:05:16

Historisch beeldmateriaal

Hand-outs en extra informatie

60.00

Materiaal bevat

  • 6 x videocollege
  • Historisch kaartmateriaal
  • Hand-outs
  • Interessante links

Wat heb je nodig

  • Tablet, laptop of desktopcomputer

Hoe werkt het

  • Bestel de cursus door op het winkelmandje te klikken. 
  • Vul je gegevens in en reken af.
  • Na betaling wordt de gekozen cursus automatisch ontgrendeld en kun je direct kijken. (je krijgt verder geen link toegestuurd)