Reis Antwerpen 


We hebben ook voor het voorjaar van 2025 deze zeer afwisselende cultuurreis in de regio Antwerpen gepland met een fijn hotel op vijf minuten lopen van het middeleeuwse centrum en het MAS.  Je kunt je nu al vrijblijvend voorinschrijven.  Je ontvangt dan als eerste bericht zodra er meer bekend is.

Dag 1 

We starten onze reis bij het Arboretum Kalmthout; een prachtige botanische tuin gelegen in Kalmthout. Het arboretum is wereldberoemd vanwege zijn uitgebreide collectie bomen, struiken, en andere plantensoorten. Het is een van de oudste en meest gerenommeerde arboreta in Europa, opgericht in 1856 door Charles Van Geert, een plantkundige uit Antwerpen. Het arboretum beslaat een oppervlakte van ongeveer 12 hectare en herbergt meer dan 7.000 plantensoorten van over de hele wereld. Hier is een mogelijkheid voor lunch.

We vervolgen onze reis naar Fort Lillo, een historisch fort gelegen aan de Schelde-rivier, vlakbij Antwerpen. Het is een van de forten die onderdeel uitmaakte van de Antwerpse Fortengordels, een reeks verdedigingswerken die werden gebouwd om de stad Antwerpen te beschermen. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1579 op initiatief van Willem van Oranje. Vanaf hier varen we met de waterbus naar het centrum van Antwerpen waar onze bus klaarstaat om ons naar het hotel te brengen. In de avond is er nog een mogelijkheid om met ons een wandeling door het havengebied te maken en te genieten van het panoramaterras van het MAS. 

Dag 2
We starten de dag met een kort bezoek aan het Havenhuis een ontwerp van de beroemde Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid. Het Havenhuis is een van haar laatste projecten en werd rond haar overlijden in maart 2016 opgeleverd. Het gebouw bestaat uit een opvallend glazen volume dat bovenop een voormalige brandweerkazerne is geplaatst. Het oude gebouw, dat dateert uit het begin van de 20e eeuw, fungeert nu als de basis van het Havenhuis en dient als een eerbetoon aan het historische maritieme verleden van de haven van Antwerpen. Het moderne glazen volume, dat lijkt op een glinsterende diamant verwijst naar het Antwerpen als diamantstad.

De bus brengt ons vervolgens naar het middeleeuwse centrum van Antwerpen waar we een rondleiding krijgen door lokale gidsen. De middag is vrij te besteden. Bezoek bijvoorbeeld het Mayer van den Bergh Museum of de 17e eeuwse drukkerij van Plantin-Moretus die inmiddels op de Unesco erfgoedlijst staat. 

Dag 3
In de ochtend bezoeken we het Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). Dit gerenommeerde kunstmuseum is ondergebracht in een statig pand uit 1890 en is recent op spraakmakende wijze volledig gerenoveerd en uitgebreid door de Nederlandse architect Dikkie Scipio. Het herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen, waaronder werken van Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Jacob Jordaens en Jan Brueghel de Oude. Daarnaast herbergt het museum ook een collectie uit de 19e en 20e eeuw met werk van o.a. Ensor, Wouters en Van Rysselberghe.

In de middag brengt de bus ons naar het Groenkwartier. Deze woonwijk is bij het grote publiek niet erg bekend maar is een bezoek meer dan waard. Basis van de wijk is een grootschalig militair ziekenhuis waar nieuwe functies zijn ondergebracht zoals wonen en horeca. Daarnaast is de wijk voorzien van veel groene ruimtes in combinatie met moderne architectuur. Al met al een prachtig voorbeeld van herbestemming. Vanaf hier lopen we naar Zurenborg, een unieke wijk gelegen aan de oostkant van Antwerpen. Deze wijk staat bekend om zijn prachtige architectuur van het begin van de 20e eeuw. Wandelend door de straten van Zurenborg vind je prachtige herenhuizen, statige panden en kleurrijke gevels in een rijke verscheidenheid aan bouwstijlen, waaronder art-nouveau, neogotiek en neorenaissance. We eindigen de wandeling op een nabij gelegen horecaplein. De avond is vrij besteedbaar.   

Dag 4
In de ochtend bezoeken we Middelheimmuseum, een prachtig beeldenpark gelegen aan de rand van Antwerpen. Middelheim is sinds de opening in 1950 uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze beeldenparken ter wereld. Het park beslaat ongeveer 30 hectare en de collectie omvat meer dan 400 beeldhouwwerken, installaties en sculpturen die dateren van de late 19e eeuw tot heden. Onder de kunstenaars die in het park worden vertegenwoordigd, zijn Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Ai Weiwei, Carl Andre, Barbara Hepworth en vele anderen.

In de middag maken we nog een stop in het centrum van Breda waar we de reis afsluiten op een van de gezellige terrassen. Bij minder goed weer maken we een stop in Tilburg waar je De Pont of het Textielmuseum kunt bezoeken. 

We overnachten in het gunstig gelegen Holiday Inn hotel. Vlak bij het MAS museum en op loopafstand van het centrum. De kamers van het hotel zijn voorzien van een uitstekende airco. Veel gezellige horeca op enkele minuten lopen. 

 

Vertrekdatum: voorjaar 2025
Opstapplaatsen: Meppel NS station (voorzijde bij busstation) 8.00 uur, Zwolle NS station (achterzijde) 8.20 uur, Soesterberg carpoolplaats A28
Reisleiding: Hans en Annet de Man
Minimaal 20 en maximaal 34 deelnemers  
Programma onder voorbehoud

 

Richtprijs € 575,00 – 625,00. 

 • Logies en ontbijt hotel Holiday Inn (nabij MAS museum)
 • Alle vervoer per comfortabele touringcar
 • Alle genoemde excursies
 • Boottocht naar Antwerpen
 • Rondleiding door lokale gidsen
 • Uitvoerige reisdocumentatie
 • Gebruik audiosysteem (fluisterset)
 • Boekingskosten en toeristenbelasting

Exclusief:

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Overige entreegelden 
 • Overige verzorging (o.a. lunches en diners)
 • Toeslag 1 persoonskamer € 150,00

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar Hans de Man

Voor de reis is een goede fysieke conditie vereist omdat we af en toe met de groep een stuk wandelen (in rustig tempo). Deze reis is niet geschikt voor rolstoelen. We maken tijdens de reis gebruik van een groepsapp. Het bezit van een mobiele telefoon is dus noodzakelijk.

Je kunt je nu aanmelden voor de reis (automatische bevestiging kan enkele minuten duren en in de spam terechtkomen).  Velden met een * zijn verplichte velden.
  Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.