Lezing James Ensor 

Ontdek de fascinerende wereld van James Ensor! 

De Vlaamse schilder James Ensor (1860-1949) staat bekend om zijn veelzijdig en sensitief kleurgebruik, zijn vrije manier van schilderen, zijn fantasie en zijn ontmaskering van de lachwekkende mensheid. Met het doorbreken van conventionele thema’s en het aanboren van nieuwe onderwerpen in de schilderkunst was Ensor een echte pionier en vernieuwer. Vanwege het moderne karakter van zijn werk werd hij echter niet overal geaccepteerd en werd hij zelfs geweigerd op tentoonstellingen.

De schilderijen van Ensor zitten dan ook vol uitersten. Hij was een uitzonderlijk colorist, die op een expressieve manier licht- en kleurcontrasten en tonaliteit inzette als onderdeel van de voorstelling. Aanvankelijk maakte de kunstenaar furore met zijn realisme, geraffineerde natuurgetrouwe voorstellingen van interieurscènes en strandgezichten. Later vond de grote omwenteling naar zijn fantasiewereld plaats, als hij deel wordt van de kunstenaarsvereniging Les XX. In zijn groteske schilderijen gebruikt hij maskers als instrument om de Belgische maatschappij te bekritiseren. Hij ‘ontmaskerde ‘ zodoende de ware boosaardige en lachwekkende aard van de mensen. Daarnaast speelt de Christusfiguur een belangrijke rol in het werk van de atheïst Ensor.

Veel van zijn belangrijkste werk maakte hij in de 19e eeuw, voor zijn 40e. Hij was lang een onbegrepen figuur die pas laat erkenning kreeg. Kort na de Eerste Wereldoorlog werd Ensor opgenomen in de canon van de moderne kunst en hoort hij met Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde en Oskar Kokoschka tot de top van de Europese expressionistische kunst. 

Ellen van der Vecht studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft vele jaren ervaring als kunstdocent en reisleider. 


MEPPEL, locatie Stadszaal The Ballroom
Kleine Oever 16, 7941 BK MEPPEL (betaald parkeren in directe omgeving, gratis op 5 minuten lopen)

  • Maandagochtend 21 oktober 2024 
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
  • Docent drs. Ellen van der Vecht 
  • Prijs: 22,50 euro 
 

Presentatie met HD-beamer!

Aanmelden lezing (je krijgt een automatische bevestiging, kan in de spam terechtkomen ) 
    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Let op: één keer op de knop inschrijven klikken, reactie kan enkele seconden duren.