Excursie Maarssen en Amsterdam IJburg zaterdag 3 juni 2023

Zaterdag 3 juni 2023 bezoeken we het voormalige klooster uit 1965 van Jan de Jong/Dom Hans van der Laan op de Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een unieke mogelijkheid om kennis te maken met het gedachtengoed van De Bossche school die in de jaren vijftig opgang maakte. Kenmerkend was de uiterlijke soberheid gecombineerd met een maatsysteem dat monnik/architect Dom Hans van der Laan had ontwikkeld (het plastische getal). Het leverde unieke architectuur op die je zelf moet ervaren. Bij aankomst drinken we koffie met een lekkernij in de refter (de oude eetzaal van de zusters). We krijgen een uitvoerige rondleiding door het gebouw en de binnentuin en je hebt daarna ook nog de mogelijkheid om de prachtige buitenplaats zelf te ontdekken.

Vanaf de buitenplaats vertrekken we naar Amsterdam IJburg, het compleet nieuwe wooneiland in het IJsselmeer. Vanaf 1999 werd hier een heel divers stadsdeel ontwikkeld met de nadruk op eigentijdse architectuur. De bus zet ons af bij de haven in het centrum van IJburg, er is hier een keur aan gezellige terrassen waar je kunt lunchen. Vanaf de havenr maken we een wandeling door IJburg en je maakt kennis met een grote variatie aan architectuur, met als letterlijk en figuurlijke hoogtepunt het Sluishuis van Bjarke Ingels en Barcode architects. Dit spectaculaire wooncomplex is volstrekt uniek in Nederland. Je kunt over de steiger er omheen lopen maar … je kunt het ook via de trappen beklimmen met als beloning een spectaculair uitzicht over IJburg, Amsterdam en Durgerdam. Na afloop kun je nog wat drinken bij de haven voor we huiswaarts keren.


 

PROGRAMMA

7.45 uur vertrek Meppel (NS station voorzijde)

8.30 uur vertrek Emmeloord (Visserplein 2)

10.00 uur aankomst Buitenplaats Doornburgh Maarssen

10.30 uur rondleiding

11.30 uur einde rondleiding en mogelijkheid on de buitenplaats op eigen gelegenheid te verkennen

12.15 uur vertrek naar Amsterdam IJburg

12.45 uur aankomst IJburg-Haven (gelegenheid voor lunch)

14.00 uur wandeling door IJburg en vervolgens lopen we naar het Sluishuis van Bjarke Ingels op Steigereiland

16.00 uur bus pikt ons op en brengt ons terug naar de IJburghaven voor een drankje op terras
17.00 uur vertrek naar huis 

 


Reisleiding: Hans en Annet de Man 

Prijs: 69,50 incl. vervoer touringcar, koffie met wat lekkers, rondleiding Buitenplaats Doornburgh, wandeling IJburg (VOL, plaatsing op reservelijst mogelijk)

Niet inbegrepen: lunch en overige drankjes 

LET OP: Deze excursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn

Aanmelden excursie  (je krijgt een automatische bevestiging, kan in de spambox terecht komen)     Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.