Excursie Roombeek, Kasbah en tuindorp ‘t Lansink Hengelo  

Op zaterdag 21 september organiseren wij een interessante architectuurexcursie naar Enschede en Hengelo.
We beginnen deze dagexcursie in de Enschedese wijk Roombeek die op 13 mei 2000 werd getroffen door de vuurwerkramp. Na deze tragedie begon een langdurige en ingrijpende wederopbouw onder leiding van Pi de Bruin. De herontwikkeling van Roombeek omvatte zowel de reconstructie van de verloren gegane gebouwen als de introductie van nieuwe elementen en functies en die een verrassend en fraai geheel op hebben geleverd. In het Huis van verhalen worden we ontvangen met koffie vervolgens krijgen we een rondleiding door lokale gidsen. Na de rondwandeling kun je op eigen gelegenheid lunchen en het naastgelegen Rijksmuseum Twente of de Museumfabriek bezoeken (beide musea beschikken over een restaurant).

Hierna vertrekken we naar de De Kasbah in Hengelo. Het is een opvallend complex ontworpen door architect Piet Blom die we ook kennen van de Kubuswoningen in Rotterdam. De Kasbah werd opgeleverd in 1973 en heeft zijn naam te danken aan een traditionele Noord-Afrikaanse nederzetting die Blom als inspiratiebron gebruikte. Het bestaat uit woningen die zijn geplaatst op een verhoogd niveau boven straatniveau. Deze verhoogde structuur wordt ondersteund door kolommen, waardoor er ruimte ontstaat voor voetgangers op straatniveau onder de constructie. Hoewel het gebouw controversieel was bij de oplevering, wordt het nu gezien als een van de iconen van de Nederlandse architectuur.

Vanaf de Kasbah rijden we met de bus naar het nabij gelegen Tuindorp ‘t Lansink in Hengelo. Het is een opmerkelijke wijk met een rijke geschiedenis en werd vanaf 1910 ontwikkeld door de machinefabrikant Stork. Het ontwerp van architect Karel Müller is gebaseerd op de Engelse tuindorpen, met ruime groene ruimtes, goede huisvesting en een gevoel van gemeenschap. Opvallend is dat het tuindorp niet, zoals gebruikelijk, alleen arbeiders huisvestte, maar ook de woonplek was van het hogere personeel. De woningen zijn mede daardoor zeer gevarieerd wat betreft architectuur. Het tuindorp kende meerdere voorzieningen zoals een heus buitenzwembad dat nog steeds wordt gebruikt. Al met al is tuindorp ‘t Lansink een van de meest geslaagde tuindorpen van Nederland. Wij maken hier een wandeling en eindigen de excursie met een drankje en een hapje op een leuk terras bij een nabijgelegen industrieel complex uit vervlogen tijden (bij minder weer is binnen een ruimte voor ons gereserveerd). 

Reisleiding: Hans en Annet de Man 

Programma

7.30 uur vertrek Assen
8.15 uur vertrek Meppel
8.40 uur vertrek Zwolle
10.00 uur ontvangst bij Huis van verhalen
10.30 uur rondleiding Roombeek
12.00 uur mogelijkheid voor lunch en bezoek Rijksmuseum Twente 
14.00 uur vertrek naar Kasbah van Piet Blom 
14.45 uur vertrek naar Tuindorp ‘t Lansink
15.00 uur wandeling door de wijk
16.15 uur 2 x drankje naar keuze en borrelplank bij Lust Hengelo
17. 15 uur vertrek 
18.15 uur aankomst Zwolle
18.40 uur aankomst Meppel 
19.15 uur aankomst Assen  
 

Prijs: 79,50 euro incl. vervoer touringcar, ontvangst met koffie en cake, rondleiding Roombeek, drankjes en hapje op terras. Bij de genoemde musea is de MJK geldig.

Voor deze excursie is een goede fysieke conditie vereist omdat we met de groep een stuk wandelen (in rustig tempo). Deze excursie is niet geschikt voor rolstoelen. 
Aanmelden excursie Roombeek, Kasbah en tuindorp ‘t Lansink (je krijgt een automatische bevestiging, kan in de spambox terecht komen)     Velden met een * zijn verplichte velden.
    Let op: één keer op de knop inschrijven klikken, reactie kan enkele seconden duren.