Reis Keulen, Luik en Limburg

Vierdaagse kunst- en architectuurreis

We hebben een zeer afwisselende reis samengesteld die echt nergens anders wordt aangeboden. Met vele onbekende, maar prachtige bestemmingen.

Dag 1
We starten onze reis in het Limburgse Steyl dat schitterend is gelegen aan de Maas. Steyl is in de 19e eeuw gesticht door Duitse kloosterorden en is volstrekt uniek in Nederland. Hans en Annet weten er goed de weg en leiden je rond door deze haast surrealistische wereld. Mogelijkheid voor lunch in het centrum. Wil je liever het Missiemuseum bekijken dan kan dat ook. (Dit was het favoriete museum van wijlen Boudewijn Büch)

We vervolgen onze reis en bezoeken het levendige centrum van Roermond waar we worden rondgeleid door lokale gidsen. Daarna rijden we door naar ons hotel in het levendige centrum van Valkenburg dat onze uitvalsbasis is voor de komende dagen. 

Dag 2
Vandaag maken we kennis met het in 2019 geopende LABIOMISTA van beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen. De 24 hectare grote tuin is een haast bizarre combinatie van kunst, architectuur en natuur. Vanmechelen is gefascineerd door kippen en die komen dan ook veelvuldig voor (zelfs in levende lijve).  We vervolgen onze reis richting Luik. De oude industriestad was decennia lang het symbool van de teloorgang van Wallonië, maar die tijd is voorbij. Er is inmiddels veel geïnvesteerd en zo werd in 2009 het spectaculaire Guillemins station van Santiago Calatrava geopend. Ook op cultureel gebied timmert Luik aardig aan de weg, een voorbeeld daarvan is de transformatie van het oude museum voor schone kunsten in het huidige La Boverie. Gelukkig is de indrukwekkende collectie gebleven. Wij bezoeken het station en wandelen vanaf hier naar het museum, prachtig gelegen op een eiland in de Maas. De avond is vrij te besteden, maar wie wil, kan met ons mee naar het klooster Sint Benedictusberg in het nabijgelegen Lemiers waar we de completen (dagsluiting) meemaken. Het klooster is een ontwerp van Dom Hans van der Laan en is een van de mooiste voorbeelden van de Bossche school.  Een onvergetelijke ervaring.

Dag 3 
Vandaag bezoeken we Keulen en we starten met een spectaculair uitzicht vanaf de meer dan 100 meter hoge Köln Triangle. Bovendien is hier vlakbij een prachtig aan het water gelegen restaurant waar we eerst koffie drinken. Bij goed weer lopen wij over de brug richting de oude stad. We bezoeken het bijzondere Kolumba museum van de Zwitserse stararchitect Peter Zumthor. Gebouwd op de ruïne van een in de oorlog verloren gegane kerk. Als alternatief kun je ook het indrukwekkende Ludwigmuseum bezoeken, of het Wallraf- Richartz Museum
. We eindigen in Rheinauhafen, een zeer geslaagd herbestemmingsproject vlak bij de oude stad. Een direct aan het water gelegen strook van meer dan anderhalve kilometer met indrukwekkende nieuwbouw, oude gerenoveerde havencomplexen en de nodige horeca. Het terras van het Chocolade museum is een echte aanrader. 

Dag 4
Op de laatste dag maken we een ‘Rietveldsafari’ bij de Ploegfabrieken in Bergeijk, een ontwerp van Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Daarna bezoeken we het oude Philipsterrein Strijp S in Eindhoven, een hotspot van de creatieve industrie met veel leuke horeca en designwinkels, hier zijn diverse mogelijkheden om te lunchen. In de middag nog een kort bezoek aan de showroom van Piet Hein Eek. Tenslotte nemen we nog een kijkje op Vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Rob Krier. Een woonwijk zoals je die nog nooit eerder hebt gezien.
We overnachten deze reis in het bruisende centrum van Valkenburg dat de afgelopen decennia een ware transformatie heeft ondergaan. Je kunt er ‘s avonds heerlijk buiten eten op een van de vele terrassen. 

Vertrek: dinsdag 11 juni 2024 (nog 1 plek beschikbaar)

Overnachten Valkenburg in Hotel Voncken **** 
Vertrek: Meppel NS station (voorzijde), Zwolle NS station (achterzijde), Apeldoorn Carpoolplaats Agrifirm A50
Reisleiding: Hans en Annet de Man
Minimaal 20 en maximaal 34 deelnemers
Programma onder voorbehoud
Prijs voorjaarsreis: 595,00 euro inclusief  

 • Logies en ontbijt in Hotel Voncken **** rustig gelegen in hartje centrum Valkenburg, kamers voorzien van individuele airco (beoordeling Booking.com 8,2 ) 
 • Alle vervoer touringcar
 • Alle genoemde excursies 
 • Lunchpakket dag 2
 • Rondleiding Roermond 
 • Rietveldsafari Bergeijk met kop koffie/thee
 • Toegang La Biomista Genk
 • Toegang La Boverie Luik
 • Toeristenbelasting (€ 12–)
 • Boekingskosten
 • Uitvoerige reisdocumentatie

Prijzen reis exclusief:

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Overige entreegelden (MJK geldig bij museum Steyl)
 • Overige verzorging (o.a. lunches en diners)
 • Toeslag éénpersoonskamer Hotel Voncken € 135,- p.p.   

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar Hans de Man

Voor de reis is een goede fysieke conditie vereist omdat we af en toe met de groep een stuk wandelen (in rustig tempo). Deze reis is niet geschikt voor rolstoelen. We maken tijdens de reis gebruik van een groepsapp. Het bezit van een mobiele telefoon is dus noodzakelijk.

Aanmelden voor de reis (automatische bevestiging kan enkele minuten duren en in de spam terechtkomen)

   Velden met een * zijn verplichte velden.
  Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.