Reis Keulen, Luik en Belgisch Limburg

Vierdaagse kunst- en architectuurreis

We hebben in samenwerking met Bolderman Specials een zeer afwisselende en betaalbare voorjaarsreis samengesteld die echt nergens anders wordt aangeboden. Met vele onbekende, maar prachtige bestemmingen.

Zaterdag
We starten onze reis in het Limburgse Steyl dat schitterend is gelegen aan de Maas. Steyl is in de 19e eeuw gesticht door Duitse kloosterorden en is volstrekt uniek in Nederland. Hans en Annet weten er goed de weg en leiden je rond door deze haast surrealistische wereld. Mogelijkheid voor lunch in het centrum. Wil je liever het Missiemuseum bekijken dan kan dat ook. (Dit was het favoriete museum van wijlen Boudewijn Büch)

We vervolgen onze reis en bezoeken Kasteel Wijlre gelegen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een prachtige locatie met een modern museum voor beeldende kunst van architect Wiel Arets waar koffie/thee en Limburgse vlaai op ons staat te wachten. Rondleiding door museum en tuin.  Daarna rijden we door naar ons hotel in het levendige centrum van Valkenburg dat onze uitvalsbasis is voor de komende dagen. De avond is vrij te besteden, maar wie wil, kan met ons mee naar het klooster Sint Benedictusberg in het nabijgelegen Lemiers waar we de completen (dagsluiting) meemaken.  Het klooster is een ontwerp van Dom Hans van der Laan en is een van de mooiste voorbeelden van de Bossche school.  Een onvergetelijke ervaring.

Zondag
Vandaag maken we kennis met het in 2019 geopende LABIOMISTA van beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen. De 24 hectare grote tuin is een haast bizarre combinatie van kunst, architectuur en natuur. Vanmechelen is gefascineerd door kippen en die komen dan ook veelvuldig voor (zelfs in levende lijve).  We vervolgen onze reis richting Luik. De oude industriestad was decennia lang het symbool van de teloorgang van Wallonië, maar die tijd is voorbij. Er is inmiddels veel geïnvesteerd en zo werd in 2009 het spectaculaire Guillemins station van Santiago Calatrava geopend. Ook op cultureel gebied timmert Luik aardig aan de weg, een voorbeeld daarvan is de transformatie van het oude museum voor schone kunsten in het huidige La Boverie. Gelukkig is de indrukwekkende collectie gebleven. Wij bezoeken het station en wandelen vanaf hier naar het museum, prachtig gelegen op een eiland in de Maas.

Maandag
Vandaag bezoeken we Keulen en we starten met een spectaculair uitzicht vanaf de meer dan 100 meter hoge Köln Triangle. Bovendien is hier vlakbij een prachtig aan het water gelegen restaurant waar we eerst koffie drinken. De bus brengt ons vervolgens naar Rheinauhafen, een zeer geslaagd herbestemmingsproject vlak bij de oude stad. Een direct aan het water gelegen strook van meer dan anderhalve kilometer met indrukwekkende nieuwbouw, oude gerenoveerde havencomplexen en de nodige horeca. We lunchen hier dan ook. De bus brengt ons vervolgens naar het bijzondere Kolumba museum van de Zwitserse stararchitect Peter Zumthor. Gebouwd op de ruïne van een in de oorlog verloren gegane kerk. Uiteraard kun je je tijd in de binnenstad ook op een andere manier besteden.

Dinsdag
Op de laatste dag maken we een ‘Rietveldsafari’ bij de Ploegfabrieken in Bergeijk, een ontwerp van Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Lunchen doen we bij Piet Hein Eek in Eindhoven en we nemen een kijkje op Vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Rob Krier. Een woonwijk zoals je die nog nooit eerder hebt gezien. We overnachten deze reis in het bruisende centrum van Valkenburg dat de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan. Je kunt er ‘s avonds heerlijk buiten eten op een van de vele (verwarmde) terrassen. 

Vertrekdatum: zaterdag 2 april 2022 (binnenkort te boeken, vrijblijvend voorinschrijven is mogelijk via boekingsformulier)

Vertrekdatum: zaterdag 14 mei 2022 (binnenkort te boeken, vrijblijvend voorinschrijven is mogelijk via boekingsformulier)

Vertrek: station Meppel (busstation voorzijde)
Reisleiding: Hans en Annet de Man
Maximaal 32 deelnemers
Programma onder voorbehoud

Prijs voorjaarsreis: circa 450 euro inclusief  

 • Logies en ontbijt in Hotel Voncken **** in centrum Valkenburg  (8,2 beoordeling Booking.com) 
 • Alle vervoer per comfortclass touringcar
 • Alle genoemde excursies
 • Lunchpakket dag 2
 • Rondleiding en koffie/thee met vlaai Kasteel Wijlre
 • Rietveldsafari Bergeijck
 • Boekingskosten
 • Uitvoerige reisdocumentatie

Exclusief:

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Entreegelden (museumkaart geldig bij Kasteel Wijlre)
 • Overige verzorging (o.a. lunches en diners)
 • Toeslag éénpersoonskamer  € 105 p.p.  
 • Calamiteitenfonds  € 2,50

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar Hans de Man

Voor de reis is een goede fysieke conditie vereist omdat we af een toe met de groep een stuk wandelen (in rustig tempo). Neem voor vragen even contact op.

VOOR ALLE REIZEN VOOR 2022 IS EEN VOLLEDIGE VACCINATIE VERPLICHT

Aanmelden voor de reis (automatische bevestiging kan enkele minuten duren en in de spam terechtkomen)

   Velden met een * zijn verplichte velden.
  Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.