Meppel en de Franse tijd
Ruim tweehonderd jaar geleden was de invloed van Frankrijk op ons land zo groot, dat we de broer van Napoleon als koning moesten accepteren en Napoleon zelf als Keizer. Hoewel deze periode nog geen tien jaar geduurd heeft, zijn ons land en onze levens toen ingrijpend veranderd. We hebben allemaal vaste achternamen gekregen, we wonen nu in een gemeente, tot voor kort kenden we de dienstplicht: allemaal zaken die uit de Franse tijd stammen!
Hoe ging dit echter in zijn werk? Op deze vraag gaat Siem van Eeten dieper in met een rijk geïllustreerde presentatie. Aan de hand van veel archief-onderzoek in o.a. het Drents Archief en de Archives nationales in Parijs zijn verrassende gegevens naar voren gekomen die een licht werpen op de periode 1795-1813 en die ook betrekking hebben op de gemeente Meppel. Wat moest bijvoorbeeld de Maire (= burgemeester) allemaal doen toen Napoleon een bezoek bracht aan Nederland? Hoe ging dat nou precies als je een vaste achternaam moest aannemen? Wanneer kwam je voor de dienstplicht in aanmerking? En zaken die nu nog actueel zijn: Wel of niet vaccineren? En er ontstond een bureaucratie rondom de landbouw waarbij de huidige klachten vanuit de agrarische hoek geheel en al verbleken…
Siem van Eeten (1942) studeerde Frans en Geschiedenis MO-A en deed uitvoerig onderzoek naar de Franse tijd in de provincies Drenthe en Overijssel.
MEPPEL, locatie The Ballroom
Kleine Oever 16 7941 BK Meppel (betaald parkeren in directe omgeving, gratis parkeren op 5 minuten lopen)
- Maandagochtend 6 maart 2023
- Tijd: 10.00 – 12.00 uur
- Prijs: 22,50 euro
Presentatie met HD-beamer