Lezing Michelangelo
Michelangelo en het mannenlichaam
Michelangelo Buonarotti (1475-1564) werd tijdens zijn leven al zo bewonderd dat hij de bijnaam il Divino kreeg, de goddelijke. In zijn kunst streefde hij dan ook naar absolute perfectie. Hij nam zoals velen de klassieke oudheid als voorbeeld, met als doel dit te overtreffen. In veel van zijn schilder- en beeldhouwkunst heeft dan ook het naakte mannenlichaam een hoofdrol (zelfs als het om vrouwen ging!): naakt, gespierd en in een uitdagende houding. Denk aan de indrukwekkende fresco’s in de Sixtijnse Kapel, waaronder De Schepping van Adam. Of zijn iconische marmeren beelden, zoals Mozes, en de vijf meter hoge David. Zijn kunstwerken waren destijds niet alleen technisch briljant, maar ook vernieuwend. Zowel de invloed van zijn voorgangers en van de klassieke oudheid als zijn grote kennis van de anatomie en zijn gebruik van mannelijke modellen komen aan bod.
Zijn sculpturen bestaan uit één blok marmer. ‘Het beeld zit er al in, ik hoef het er slechts uit te bevrijden’ is een beroemde uitspraak van de meester. Hoe deed hij dat, wat maakte deze kunstenaar zo uniek? Dit komt allemaal aan bod in deze lezing over De mannen van Michelangelo.
De tentoonstelling De Mannen van Michelangelo is te zien van 15 oktober 2025 t/m 25 januari 2026 in Teylers Museum, Haarlem.
Ellen van der Vecht studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft vele jaren ervaring als kunstdocent en reisleider.
MEPPEL, locatie Stadszaal The Ballroom
Kleine Oever 16, 7941 BK MEPPEL (betaald parkeren in directe omgeving, gratis op 5 minuten lopen)
- Maandagochtend 17 november 2025
- Docent drs. Ellen van der Vecht
- Tijd: 10.00 – 12.00 uur
- Prijs: 24,50
Presentatie met HD-beamer!