Rotterdam, de stad, de geschiedenis, de architectuur


Rotterdam heeft een bewogen geschiedenis die terug gaat naar de dertiende eeuw. In deze collegereeks zien we hoe een kleine nederzetting aan de Rotte in de loop der eeuwen uitgroeit tot een moderne wereldstad.  
Hoewel Rotterdam begon als vissersplaats werd de stad al snel een handelscentrum voor landbouwproducten en wol. Lange tijd was Rotterdam de stad met de vele tuinen waarvan je een aantal nog kunt terugvinden. De expansie van Rotterdam startte echter pas in het begin van de 19e eeuw en zette verder door met de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872.  Mede dankzij de explosieve groei van de Duitse industrie werd Rotterdam een wereldhaven.
Het bombardement van mei 1940 veranderde het karakter van de stad echter voorgoed. Nergens in Nederland is dan ook de architectuur van de wederopbouw zo dominant als hier.  Met noviteiten als de autovrije winkelstraat De Lijnbaan en het groothandelsgebouw schreven de Rotterdammers geschiedenis. De stedelijke ontwikkelingen van de laatste decennia gaven de stad weer een nieuw elan en maken Rotterdam tot een van de meest bruisende steden van Nederland. 

THUISCOLLEGE Rotterdam beschikbaar 

 • 7 uur college verdeeld over 6 videolessen. 
 • Prijs: 60 euro 
  Nu bekijken

ZWOLLE, locatie Oosterkerk 

Bagijnesingel 17A, 8021 AC ZWOLLE (parkeren Turfmarkt op enkele minuten lopen)

 • Dinsdagmiddag 1, 8 en 15 februari 2022 
 • Tijd: 13.30 – 15.30 uur
 • Prijs: 70 euro (incl. kleurrijke hand-out en historisch kaartmateriaal per e-mail) Op alle locaties presentatie met HD-beamer!

Voor vragen kun je een mailtje sturen naar Hans de Man

Aanmelden collegereeks (je krijgt een automatische bevestiging) 
  Velden met een * zijn verplichte velden.
  Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.