Theosofie en architectuur


In de wereld van de theosofie waren in het eerste kwart van de 20e eeuw opvallend veel architecten en kunstenaars actief. Enkele namen: Mondriaan, Kandinsky, Jan Toorop, Karel de Bazel en Jan Lauweriks. Men was overtuigd van een hogere onzichtbare scheppende macht. Theosofische architecten ontwikkelden daarom allerlei maatsystemen die vaak leidden tot zeer verrassende resultaten. Het best bewaarde geheim uit de architectuurgeschiedenis.

College 1 Docent Hans de Man
In dit college wordt ingegaan op het ontstaan van de theosofie en de redenen waarom vooral kunstenaars en architecten tot deze nieuwe stroming werden aangetrokken. Belangrijke impuls voor de architectuur kwam van het drietal Jan Mathieu Lauweriks, Karel de Bazel en Herman Walenkamp, deze (oud) medewerkers van Pierre Cuypers introduceerden op de theosofie gebaseerde maatsystemen en wisten zelfs bekende architecten als Hendrik Berlage, J.J.P. Oud, Peter Behrens en Le Corbusier te inspireren. Uiteraard wordt ook ingegaan op de rol van Rudolf Steiner en zijn invloed op Nederlandse architecten als Jan Buys en Alberts en Van Huut.

College 2 Docent Siem van Eeten
In dit college wordt ingegaan op de door de theosofen verwachte komst van de nieuwe wereldleraar in de persoon van Jiddu Krishnamurti op het landgoed Eerde bij Ommen.  In de jaren twintig en dertig werden hier de zogenaamde Sterkampen gehouden waar duizenden vanuit de hele wereld samenkwamen. Ommen werd zo jarenlang het Nieuwe Geestelijk Wereldcentrum. Het waren beslist niet de eersten de besten die kampen organiseerden: ook de gebroeders Van der Leeuw (eigenaren Van Nelle fabriek) en P.M. Cochius (directeur van Glasfabriek Leerdam) waren van de partij. Het wereldberoemde architectenbureau Brinkman Van der Vlugt ontwierp het kamp en bouwde hier zelfs een heus onderkomen voor de nieuwe wereldleraar.

Excursie Landgoed Eerde zaterdag 
Op het landgoed is nog van alles te zien dat verwijst naar de tijd van de Sterkampen. Siem en Hans leiden je rond door het prachtige natuurgebied rond kasteel Eerde en laten de geschiedenis herleven. Een absolute eye-opener!

Hans de Man (1965) studeerde architectuurgeschiedenis en was als docent 12 jaar verbonden aan ArtEZ Academie van Bouwkunst.  Hans heeft vele honderden lezingen en cursussen gegeven voor o.a.  HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Siem van Eeten (1942) studeerde Frans en Geschiedenis MO-A en richt zich als auteur en onderzoeker met name op de geschiedenis van de familie Van Pallandt van Eerde en het landgoed Eerde. Daarnaast verzorgt hij presentaties rondom Krishnamurti, de Sterkampen en Eerde.
Recente publicaties: Andries van Pallandt van Eerde. Belevenissen van een 19e eeuwse klokkenluider (uitg. WalburgPers, 2015)
Krishnamurti in Ommen. Wandelen langs vergeten paden (uitg. Synthese, 2019).

Kijk HIER recent interview van Annemiek Schrijver met Siem van Eeten


 

MEPPEL, The Ballroom
Kleine Oever 16, 7941 BK Meppel  

  • Colleges: dinsdag 26 april en 3 mei 2022
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
  • Excursie: zaterdag 7 mei 2022
  • Prijs: 70 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail, entree bezoekerscentrum en kop koffie/thee met cake voor de wandeling)
  • Prijs: 50 euro voor cursisten die alleen de colleges willen volgen

Presentatie met HD-beamer

Aanmelden collegereeks Theosofie 








    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.