Online colleges Amsterdamse school
De Amsterdamse School: Expressieve architectuur met een rijke geschiedenis
Meer dan een eeuw geleden werd de Amsterdamse School geboren, een expressieve architectuurstroming die zich niet beperkte tot de hoofdstad, maar ook elders in Nederland diepe indruk maakte. Vandaag de dag is deze stroming populairder dan ooit en blijft zij fascineren door haar sculpturale vormen, decoratieve details en idealistische visie op architectuur en vormgeving.
Een bredere context voor de Amsterdamse School
In deze serie nemen we een diepgaande duik in de achtergronden, inspiratiebronnen en invloeden die de Amsterdamse School tot leven brachten. Door de stroming in een bredere context te plaatsen, belichten we vergeten pioniers, culturele stromingen en persoonlijke verhalen die de architecten inspireerden.
Voorgangers en invloeden: van Willem Kromhout tot Ernst Haeckel
We staan stil bij de vaak vergeten voorgangers, zoals Willem Kromhout, architect van het iconische American Hotel. Zijn fascinatie voor oosterse culturen en decoratieve stijlen vormde een inspiratiebron voor veel latere ontwerpen. Daarnaast verkennen we de invloed van de prentenboeken van bioloog Ernst Haeckel, waarin organische vormen en patronen uit de natuur een belangrijke rol spelen. Ook de reizen van Amsterdamse School-architecten zelf verrijkten hun werk met internationale invloeden.
Theosofie en de spirituele dimensie
Een minder bekend aspect van de Amsterdamse School is de invloed van de theosofie, een spirituele stroming die kunst en architectuur doordrong van symboliek en idealisme. Bijna alle prominente architecten van de Amsterdamse School werden in meer of mindere mate beïnvloed door deze beweging.
De rol van Ed Cuypers: een kweekvijver voor talent
We besteden ook aandacht aan architect Ed Cuypers, de neef van de beroemde Pierre Cuypers. Zijn bureau speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de Amsterdamse School. Opvallend genoeg begonnen veel toparchitecten van deze stroming, waaronder Michel de Klerk en Piet Kramer, hun carrière onder zijn vleugels. Hoe wist hij zo’n uitzonderlijk talentvolle generatie te inspireren?
Van iconen tot vergeten namen
Uiteraard staan we stil bij bekende meesterwerken zoals Het Scheepvaarthuis en de baanbrekende sociale woningbouwprojecten die de Amsterdamse School tot een icoon van de volkshuisvesting maakten. Maar we kijken ook verder. De cursus belicht minder bekende verhalen, zoals de rol van Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Kropholler, en het werk van lokale bouwmeesters zoals de Groningse stadsarchitect Siebe Jan Bouma.
Een reis door expressieve architectuur
Deze serie biedt een rijk overzicht van de Amsterdamse School in al haar facetten. Van de persoonlijke reizen en invloeden van de architecten tot de rol van culturele en spirituele stromingen. Ontdek hoe deze stroming niet alleen een visueel spektakel bood, maar ook een diepgewortelde visie op een betere samenleving.
Docent Hans de Man studeerde architectonische vormgeving aan de Academie voor beeldende Kunst te Kampen en architectuurgeschiedenis aan de RUG in Groningen. Hans was als theoriedocent 14 jaar verbonden aan ArtEZ University of the Arts en heeft vele honderden colleges en cursussen gegeven voor o.a. HOVO, Vrije Academie, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en uiteraard Kunstcolleges.nl
De online serie Amsterdamse school duurt totaal circa 7 uur en bestaat uit:
College 1a. Voorgeschiedenis
College 1b. De opkomst van de Amsterdamse school
College 2a. Michel de Klerk, de voorman van de Amsterdamse school
College 2b. Paleizen voor de arbeiders; de woongebouwen van de Amsterdamse school
College 3a. De teloorgang van de Amsterdamse school
College 3b. De Amsterdamse school buiten de hoofdstad