Online colleges Amsterdamse school

Het is inmiddels al meer dan honderd jaar geleden dat er voor het eerst werd gesproken van de Amsterdamse school.  Deze expressieve stroming in de architectuur en vormgeving, die ook buiten onze hoofdstad furore maakte, is momenteel populairder dan ooit.


In deze serie gaan we uitvoerig in op de achtergronden en inspiratiebronnen, waardoor dit fenomeen in een bredere context wordt geplaatst. We behandelen vergeten voorgangers zoals Willem Kromhout (architect American Hotel) en zijn hang naar oosterse culturen. We gaan ook in op andere inspiratiebronnen van de Amsterdamse school, zoals bijvoorbeeld de prentenboeken van bioloog Ernst Haeckel en de reizen die Amsterdamse school architecten zelf maakten. Een ander vaak vergeten aspect is de opkomst van de theosofie in de kunst en architectuur. Bijna alle belangrijke Amsterdamse school architecten waren in meer of mindere mate met het theosofievirus besmet. Daarnaast gaan we in op de belangrijke rol van architect Ed Cuypers (de neef van Pierre). Hoe was het mogelijk dat nagenoeg alle topmensen van de Amsterdamse school van zijn bureau kwamen? De cursus staat uiteraard uitvoerig stil bij de bekende werken als Het scheepvaarthuis en de sociale woningbouw, maar behandelt ook minder voor de hand liggende onderwerpen zoals de rol van Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Kropholler en het werk van lokale bouwmeesters zoals de Groningse stadsarchitect Siebe Jan Bouma.

De online serie Amsterdamse school duurt totaal circa 7 uur en bestaat uit: 

College 1a. Voorgeschiedenis 
College 1b. De opkomst van de Amsterdamse school
College 2a. Michel de Klerk, de voorman van de Amsterdamse school
College 2b. 
Paleizen voor de arbeiders; de woongebouwen van de Amsterdamse school
College 3a. De teloorgang van de Amsterdamse school
College 3b. De Amsterdamse school buiten de hoofdstad

Prijs 70,00 euro  
Na betaling krijg je z.s.m. de links naar de colleges en extra informatie toegestuurd per mail. Je kunt 6 maanden onbeperkt kijken.