Online colleges Berlage

Hendrik Berlage: De pionier van de Nederlandse architectuur

Hendrik (Hein) Berlage wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de moderne architectuur in Nederland. Zijn werk heeft een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. In deze zesdelige collegereeks nemen we je mee door het leven en de carrière van deze invloedrijke architect, van zijn vroege werken tot zijn iconische ontwerpen.

De beginjaren en invloeden
Berlage’s studie aan de Technische Universiteit in Zürich, waar hij in aanraking kwam met de theorieën van de architecten Semper en Viollet-le-Duc, vormden de basis voor zijn latere werk. Deze theoretische invloeden zijn duidelijk terug te zien in zijn vroege ontwerpen, die vaak de nadruk legden op structurele eerlijkheid en het gebruik van traditionele materialen. In 1884 richtte Berlage samen met Theo Sanders zijn eigen architectenbureau op, waar ze zich aanvankelijk richtten op de neorenaissance architectuur. 

De Beurs van Berlage: Van eerste schets tot definitief ontwerp
Een van Berlage’s meest beroemde werken is de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dit gebouw, dat in 1903 werd opgeleverd, werd het symbool van de vernieuwing die Berlage in de Nederlandse architectuur bracht. In dit college kijken we naar de ontwikkeling van de Beurs van Berlage, van de eerste ontwerpen tot het definitieve ontwerp, waarbij we opmerkelijke invloeden van andere architecten ontdekken. Dit laat zien hoe Berlage zijn ideeën voortdurend ontwikkelde en zich liet inspireren door zowel Nederlandse als internationale collega’s, wat vaak onderbelicht blijft in de architectuurgeschiedenis.

Opdrachten voor Kröller Müller
Berlage werkt een aantal jaren exclusief voor Anton en Helene Kröller-Müller.  Jachtslot Sint Hubertus is het bekendste resultaat van deze samenwerking. Het jachtslot werd gebouwd tussen 1915 en 1920 en is gelegen in  het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Berlage maakte ook een ontwerp voor een museum op de Hoge Veluwe maar dat werd uiteindelijk, om diverse redenen niet gebouwd. 

Later werk
Hoewel Berlage in de loop der tijd werd ingehaald door modernistische tijdgenoten sloot hij zijn leven af met een van de meest geslaagde ontwerpen uit zijn carrière; het Haags Gemeentemuseum, dat uiteindelijk pas na zijn overlijden werd opgeleverd.
Deze zesdelige collegereeks geeft een zeer compleet beeld van Berlage en zijn tijd met veel aandacht voor context en verrassende nieuwe inzichten!

Docent Hans de Man (1965) studeerde architectuurgeschiedenis aan de RUG in Groningen en was als docent 12 jaar verbonden aan ArtEZ Academie van Bouwkunst.  Hans heeft vele honderden colleges en cursussen gegeven voor o.a.  HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Kunstcolleges.nl

De serie De wereld van Berlage duurt totaal circa 6 uur en bestaat uit: 

College 1a. Voorgeschiedenis en vroeg werk
College 1b. Vroeg werk vervolg
College 2a. De Beurs van Berlage
College 2b. Meubels, ’t Binnenhuis en de invloed van Frank Lloyd Wright
College 3a. Berlage en Kröller-Müller 
College 3b. Stedenbouw, laat werk en de bouw van het Haags Gemeentemuseum

Prijs 70,-
✔ Zes maanden onbeperkt kijken
✔ Na betaling ontvang je alle info per mail
✔ Colleges volgen zonder in te loggen
✔ Gratis hand-out 
✔ Niet goed geld terug (zie voorwaarden