Online colleges Duitse expressionisten

 

 


De Duitse expressionisten waren een groep kunstenaars die aan het begin van de 20e eeuw actief waren. Hun werk was geïnspireerd door de moderne samenleving en de snel veranderende wereld om hen heen. Een van de belangrijkste kenmerken van het werk van de Duitse expressionisten was het gebruik van felle kleuren en sterke contrasten. Ze experimenteerden met het gebruik van ongebruikelijke kleurcombinaties en scherpe contrasten om hun emoties te uiten.

Een van de belangrijkste kunstenaars van de Duitse expressionisten was Ernst Ludwig Kirchner.  Hij was samen met Heckel en Schmidt- Rottluff en Bleyl oprichter van de kunstgroep Die Brücke in Dresden.

In München waren o.a. Franz Marc,  Alexej von Jawlensky, Gabriele Münter en Wassily Kandinsky actief met de kunstgroep Der Blaue Reiter, die zich meer richtte op spiritualiteit en de verbinding tussen kunst en natuur.

In deze driedelige cursus gaan we diep in op de achtergronden, zo zien we duidelijk de invloed van Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Robert Delaunay en Edvard Munch terug in het werk van de Duitse expressionisten. Anderzijds is de invloed van de Duitse expressionisten ook weer terug te vinden bij de Groningse schilders van de Ploeg.


De collegereeks van ruim 6 uur bestaat uit de volgende afleveringen

  • College 1a. Voorgeschiedenis
  • College 1b. Opkomst van Die Brücke 
  • College 2a. Die Brücke in Berlijn
  • College 2b. Der blaue Reiter; Kandinsky, Münter, Jawlenky, Von Werefkin  
  • College 3a.  Der blaue Reiter Marc en Macke e.a.
  • College 3b. Der blaue Reiter vervolg
 Prijs 70,00 euro  
Na betaling krijg je z.s.m. de links naar de colleges en extra informatie toegestuurd per mail. Je kunt 6 maanden onbeperkt kijken.