Online colleges Theosofie in de kunst en architectuur


In de wereld van de theosofie waren in het eerste kwart van de 20e eeuw opvallend veel architecten en kunstenaars actief. Enkele namen: Mondriaan, Kandinsky, Jan Toorop, Karel de Bazel en Jan Lauweriks. Men was overtuigd van een hogere onzichtbare scheppende macht. Theosofische architecten ontwikkelden daarom allerlei maatsystemen die vaak leidden tot zeer verrassende resultaten. Het best bewaarde geheim uit de architectuurgeschiedenis.

In de serie wordt ingegaan op het ontstaan van de theosofie en de redenen waarom vooral kunstenaars en architecten tot deze nieuwe stroming werden aangetrokken. Belangrijke impuls voor de architectuur kwam van het drietal Jan Mathieu Lauweriks, Karel de Bazel en Herman Walenkamp, deze (oud) medewerkers van Pierre Cuypers introduceerden op de theosofie gebaseerde maatsystemen en wisten zelfs bekende architecten als Hendrik Berlage, J.J.P. Oud, Peter Behrens en Le Corbusier te inspireren. Uiteraard wordt ook ingegaan op de rol van Rudolf Steiner en zijn invloed op Nederlandse architecten als Jan Buys en Alberts en Van Huut.

Bovendien wordt ingegaan op de door de theosofen verwachte komst van de nieuwe wereldleraar in de persoon van Jiddu Krishnamurti op het landgoed Eerde bij Ommen.  In de jaren twintig en dertig werden hier de zogenaamde Sterkampen gehouden waar duizenden vanuit de hele wereld samenkwamen. Ommen werd zo jarenlang het Nieuwe Geestelijk Wereldcentrum. Het waren beslist niet de eersten de besten die kampen organiseerden: ook de gebroeders Van der Leeuw (eigenaren Van Nelle fabriek) en P.M. Cochius (directeur van Glasfabriek Leerdam) waren van de partij. Het wereldberoemde architectenbureau Brinkman Van der Vlugt ontwierp het kamp en bouwde hier zelfs een heus onderkomen voor de nieuwe wereldleraar. 

De serie Theosofie en architectuur duurt totaal ruim 2,5 uur en bestaat uit: 

College 1  Introductie theosofie en de invloed op kunst en architectuur
College 2  Krishnamurti in Ommen, invloed van Steiner op de architectuur

Prijs 25,00 euro 
Na betaling krijg je z.s.m. de links naar de colleges en extra informatie toegestuurd per mail. Je kunt 6 maanden onbeperkt kijken.