Online colleges Vrouwen in de architectuur
Tiendelige collegereeks: Vrouwen in de architectuur (1960 – heden)
Deze diepgaande en inspirerende collegereeks biedt een uitgebreide blik op de invloed van vrouwen in de architectuur sinds 1960. Gedurende acht uur behandelen we de levens en werken van enkele van de meest invloedrijke vrouwelijke architecten die de architectuurwereld vorm hebben gegeven. Van vernieuwende ontwerpstijlen tot invloedrijke projecten wereldwijd, ontdek hoe deze pioniers de architectuur van vandaag hebben beïnvloed.
Deel 1: Lina Bo Bardi (1914 – 1992)
Lina Bo Bardi, een van de meest vooraanstaande Italiaanse architecten, bracht het grootste deel van haar carrière door in Brazilië. Haar werk is bekend om zijn integratie van de lokale cultuur en haar visie op de rol van architectuur in de samenleving. In deze sessie onderzoeken we haar iconische werken, zoals het São Paulo Museum of Art (MASP) en de Casa de Vidro, en de invloed van haar ontwerpbenadering op de Braziliaanse en internationale architectuur.
Deel 2: Ray Eames-Kaiser (1912 – 1988)
Samen met haar man Charles Eames, werd Ray Eames een icoon van het Amerikaanse design in de jaren ’60 en ’70. Ze maakte naam met haar meubelontwerpen en het werk aan de beroemde Eames Lounge Chair, maar haar invloed strekte zich verder uit naar architectuur en visuele kunst. In dit college kijken we naar haar multidisciplinaire benadering van design en de impact die haar werk heeft gehad op zowel de architectuur als de designwereld.
Deel 3: Luzia Hartsuyker (1926 – 2011)
Oorspronkelijk uit Duitsland, werkte Luzia Hartsuyker samen met haar man aan vernieuwende woonconcepten. Haar werk richtte zich vooral op het ontwikkelen van sociale woningbouw en het verbeteren van de levensomstandigheden door middel van vernieuwende woonvormen. eeuw.
Deel 4: Francine Houben (1955 – heden)
Als mede-oprichter van het architectenbureau Mecanoo in Delft, heeft Francine Houben zich gepositioneerd als een van de meest vooraanstaande vrouwelijke architecten wereldwijd. Haar werk omvat prestigieuze projecten zoals de bibliotheek van TU Delft. We verkennen Houben’s benadering van architectuur, waarbij ze altijd rekening houdt met de menselijke dimensie en de culturele context van haar projecten.
Deel 5: Petra Blaisse (1955 – heden)
Petra Blaisse, partner van Rem Koolhaas, is een veelzijdige en vernieuwende ontwerper die bekend staat om haar werk op het gebied van interieurarchitectuur, tentoonstellingen en landschapsarchitectuur. In dit college behandelen we vooral Blaisse’s eigen werk maar bekijken ook enkele projecten die zij samen met Rem Koolhaas realiseerde.
Deel 6: Zaha Hadid (1950 – 2016)
Zaha Hadid was een fenomeen in de architectuurwereld, bekend om haar expressieve en futuristische ontwerpen. De eerste vrouwelijke laureaat van de Pritzker Prize, Hadid’s werk is iconisch en vaak ingrijpend in zijn gebroken, dynamische vormen. We onderzoeken haar meest beroemde projecten zoals het Guangzhou Opera House, het Heydar Aliyev Center in Baku, en de London Aquatics Centre.
Deel 7: Marlies Rohmer (1957 – heden)
Marlies Rohmer is een veelzijdige architect uit Amsterdam die bekendstaat om haar verfijnde, vaak speelse en sociaal betrokken benadering van architectuur. Haar werk omvat zowel woningbouw als openbare gebouwen, altijd met een sterke focus op de interactie tussen mens en ruimte. In dit college bekijken we haar invloedrijke projecten, zoals de waterwoningen in IJburg en haar vernieuwende architectuur in Almere.
Deel 8: Liesbeth van der Pol (1959 – heden)
Liesbeth van der Pol is een kleurrijke en innovatieve architect, die haar stempel heeft gedrukt op de Nederlandse architectuur en stedenbouw. Als voormalig Rijksbouwmeester heeft ze bijgedragen aan tal van belangrijke projecten, waarbij ze de nadruk legde op een humanistische benadering van architectuur.
Deel 9: Dorte Mandrup (1961 – heden)
Dorte Mandrup is een van de meest invloedrijke hedendaagse architecten van Denemarken. Haar werk wordt gekarakteriseerd door een diep respect voor de natuur, de context van een plek en de mensgerichte benadering van architectuur. We kijken naar haar indrukwekkende projecten zoals het Waddencentrum in Ribe.
Deel 10: Beth Gali (1950 – heden)
Beth Gali is een vooraanstaand Catalaans architect en stedenbouwer die bekend staat om haar bijdragen aan de stedelijke ontwikkeling van Barcelona. Haar werk heeft de transformatie van de stad beïnvloed, van openbare ruimten tot residentiële projecten. In dit college behandelen we haar belangrijke werk en haar impact op de Catalaanse architectuur en stedenbouw.
Docent Hans de Man studeerde architectonische vormgeving aan de Academie voor beeldende Kunst te Kampen en architectuurgeschiedenis aan de RUG in Groningen. Hans was als theoriedocent 14 jaar verbonden aan ArtEZ University of the Arts en heeft vele honderden colleges en cursussen gegeven voor o.a. HOVO, Vrije Academie, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en uiteraard Kunstcolleges.nl