College Johannes Vermeer 


Het Rijksmuseum Amsterdam wijdt in het voorjaar van 2023 (10 februari – 4 juni 2023) een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse Delftse meester Johannes Vermeer. Speciaal hiervoor heeft docent Margaret Breukink een fraai college samengesteld waar zij uitvoerig ingaat op het werk en achtergronden. 
Het Rijksmuseum heeft zelf vier meesterwerken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde ‘Melkmeisje’ en ‘Het Straatje’. Samen met het Mauritshuis is onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen. Vermeer’s werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend.

 

Margaret Breukink  studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht waar zij ook werkzaam was als docent.  Momenteel werkt Margaret als zelfstandig kunsthistorica voor o.a. Vrije Academie en Hovo.


MEPPEL, locatie The Ballroom

Kleine Oever 16 7941 BK Meppel (betaald parkeren in directe omgeving, gratis parkeren op 5 minuten lopen)

  • Maandagochtend 20 maart 2023 ( VOL, plaatsing op reservelijst mogelijk)
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
  • Prijs: 22,50 euro 

Presentatie met HD-beamer
Aanmelden college Vermeer. Je krijgt een automatische bevestiging, deze kan in de spam terechtkomen. 
    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.