Online colleges
Vlaamse steden Brugge, Gent en Antwerpen

Negendelige serie over de ontwikkeling van de steden Brugge, Gent en Antwerpen door de eeuwen heen. 

Ga je mee naar de mooiste steden van Vlaanderen? Beleef de steden zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal vertelt Hans de Man de opkomst, glorie en transformatie van de belangrijkste steden van Vlaanderen. Zoals je gewend bent gaan we ook uitvoerig in op de context en zien hoe het graafschap Vlaanderen vanaf de negende eeuw opkomt en welke rol de steden Brugge, Gent daarin spelen. We gaan ook in op de vraag waarom de Vlaamse steden zoveel voorliepen op de steden van de noordelijke Nederlanden. We zoomen in op de Spaanse invloed die je op de dag van vandaag nog terug ziet. De rol van Willem van Oranje en uiteindelijk de val van Antwerpen, Brugge en Gent die ook voor ons land grote gevolgen had.

Naast de ontwikkeling van de steden kijken we uiteraard ook naar bekende Vlaamse kunstenaars die de steden op de kaart zetten. Hans Memling, de gebroeders van Eyck en uiteraard Rubens die met zijn barokke kunst een fortuin vergaarde. Maar een stad is meer dan een historische kern, met name de steden Gent en Antwerpen ontwikkelden zich in de 19e eeuw nog sterk door de industriële revolutie en de toegenomen handel. De gestegen rijkdom zie je bijvoorbeeld terug in de Antwerpse wijk Zurenborg en het Gentse De Smet- de Naeyer park. Een stad is nooit af en vandaar dat we ook ingaan op recente ontwikkelingen zoals prachtige voorbeelden van herontwikkeling van erfgoed en spannende eigentijdse architectuur zoals het  Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid.   

Deze serie is vooral bedoeld voor cursisten die de steden zelf willen (her)ontdekken. Dankzij een schat aan informatie, wandelingen en bezoektips krijgt de geschiedenis betekenis. Wil je niet op eigen gelegenheid op reis, geen probleem, wij organiseren de komende jaren diverse reizen naar Brugge, Gent en Antwerpen.

 

De serie Vlaamse steden duurt totaal circa 8 uur en bestaat uit: 

College 1a. Ontstaan Vlaanderen, de opkomst van Brugge  
College 1b. De bloeitijd van Brugge
College 1c. Brugge als commercieel centrum
College 2a. Ontstaan van Gent
College 2b. De bloeitijd van Gent 
College 2c. Gent in de 19e en 20e eeuw
College 3a. De opkomst van Antwerpen   
College 3b. De bloeitijd van Antwerpen in de 16e eeuw
College 3c. Antwerpen in de 19e en 20e eeuw

Prijs 85,00 euro