Collegereeks Vrouwen in de kunstDe laatste jaren komen vrouwelijke kunstenaars steeds meer in de belangstelling te staan. Eeuwen lang stonden ze in de schaduw van hun mannelijke collega’s. Hoogste tijd voor verandering.  Deze vierdelige collegereeks biedt een verrassend nieuwe kijk op het werk van vrouwen die geschiedenis maakten in de kunst, vanaf de oudheid tot heden.

Tijdens de cursus doorlopen we de gehele westerse kunstgeschiedenis en bekijken die  zoveel mogelijk aan de hand van werk van vrouwelijke kunstenaars. Het wordt al snel duidelijk dat ze wel degelijk hun bijdrage geleverd hebben. Er wordt ook aandacht besteed aan de maatschappelijke achtergrond. De meeste oude kunst die we kennen is anoniem. Pas in de renaissance worden individuele kunstenaars bekender. En beroemder, of ze nu man of vrouw waren. 

Namen die de revue passeren zijn o.a. Kora van Sicyon, Hildegard von Bingen, Agnes van den Bossche, Mechtelt toe Boecop en haar dochter Cornelia, Sofonisba Anguissola, Clara Peeters, Judith Leyster, Gesina ter Borch en Anna Maria Sybilla Merian, Elisabeth Vigée Le Brun, Marie Guillemine Benoist, Katsushika Oi, Rosa Bonheur, Berthe Morisot, Mary Cassatt, Margaret MacDonald, Suzanne Valadon, Jacoba van Heemkerck, Charley Toorop, Stien Eelsingh, Elsa von Freytag en Lee Krasner.

Mieke Mulders is verteller en schrijver over kunst en al vele jaren werkzaam als conservator bij het Stedelijk Museum Meppel. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de R.U.G. en specialiseerde zich in het werk van vrouwelijke kunstenaars. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op het oeuvre van expressionist Stien Eelsingh, waar een overzicht van haar schilderijen in het stedelijk Museum Meppel wordt getoond.

 

MEPPEL, locatie stadszaal The Ballroom

Kleine Oever 16, 7941 BK MEPPEL  (Betaald parkeren in directe omgeving, gratis op 5 minuten lopen)

  • Maandagochtend 8, 15, 22 en 29 januari 2024
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
  • Prijs: 99,50 euro 

Presentatie in breedbeeld met HD-beamer

Aanmelden collegereeks Vrouwen in de kunst. Automatische bevestiging kan in de spambox terechtkomen.

 
    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.